21 юни – Международен ден на йога

Предстои осмото издание на Международния ден на йога в България, което ще протече с чествания из цялата страна. Централното събитие ще се състои на 19 юни в София.

Началото на този празник бележи 11 декември 2014 г., когато Общото събрание на ООН приема с абсолютно мнозинство резолюция, по силата на която 21 юни  – денят на лятното слънцестоене, се отбелязва  като Международен ден на йога. Предложението за такъв международен празник е изразено за първи път официално от министър-председателя на Индия Нарендра Моди, който  в обръщението си към световната общественост отбелязва: „Йога въплъщава единението на  тялото и ума, на мисълта и действието, на ограничението и удовлетворението; йога е хармонията между човека и природата, и сама по себе си е холистичен подход към здравето и благоденствието.” Тогавашният Генерален секретар на ООН Бан Ки Мун приветства това решение като подчертава, че: “обявявайки 21 юни за Международен ден на йога, Общото събрание обърна внимание на всестранната полза от тази древна практика за здравето и благополучието в нашия модерен свят”. А в края на 2016 г. ЮНЕСКО добавя йога в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството.

Йога като система от знания има неимоверно дълга история, която сама по себе си заслужава щателно и детайлно изучване, особено предвид доказаната научна природа на този феномен. Хронологията, базирана на артефакти показва, че йога съществува от дълбока древност – от преди около 5 000 години, в лоното на Индската цивилизация. Хилядолетните знаниятa по йога са фиксирани както в писмени текстове, така и се предават устно от учител на ученик без прекъсване във времето и до днес. От началото на миналия век научните постижения в йога биват припознати и навлизат във фокуса на научните изследвания и познания на редица съвременни науки като медицина, психология, логика, физика, биохимия и др.

Причината светът да припознава йога като изключителна ценност на общочовешката култура се корени в дълбините на знанието и познанието за човека и неговото естествено, природосъобразно себеосъществяване посредством добре разработени през хилядолетията практики за тялото, ума, интелекта и битийността на съзнанието. Признанието на йога се базира и на факта, че в съвремения свят йога се практикува масово достъпно и общоприето в различните общества, при това не само като средство против, но като абсолютна алтернатива на стресовия начин на живот и на естествената природна податливост на човека към стреса като цяло. И най-незначителното постижение в практикуването на йога дарява човека с вътрешен покой, по-добро здраве, по-хармонични отношения с околния свят, по-добри физически и интелектуални умения, по-голяма трудоспособност, умение за по-успешно преодоляване на трудности от всякакъв характер, позитивизъм, вътрешна радост и стабилност, и много други екзистенциални качества, осигуряващи развитие, удовлетворение и благоденствие на личността.

Идеята за празнуване на Международния ден на йога не само в София, но и в други градове на България, възниква още в процеса на подготовката на първия Международен ден на йога през 2015г., когато спонтанно се присъединява Пловдивския културен институт и започва да организира синхронно честване в своя град. Този пример бива последван с непринуден ентусиазъм от школите и практиците по йога в редица други градове. Така, едновременно и координирано с празника в Националния дворец на културата, на 21 юни 2015г. събитието се осъществява успешно и в градовете Пловдив, Свиленград, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Габрово и Перник. През годините броят на участващите градове се увеличава, присъединяват се и някои села.  Тази година Международния ден на йога се празнува в 43 населени места в България, сред които са най-големите градове – София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Плевен и др., редица по-малки градове и пет села.

Централното събитие на МДЙ в България ще се състои в София на 19 юни  от 10:00 ч. до 18:00 ч. в зала „Витоша“ и зала „Родопи“ на Интер Експо Център, бул. „Цариградско шосе“ 147. И тази година организаторите предлагат богата и разнообразна програма във всяка от залите. Плеяда от най-добрите сертифицирани учители, представители на известни класически школи по йога, ще демонстрират практики в зала „Витоша“, където желаещите ще могат да се упражняват, или просто да слушат и наблюдават воденето им. По същото време в зала „Родопи“ учени-практици, възпитаници на различни школи по йога, ще изнесат лекции и ще осветят различни теми, засягащи същността на йога.И двете зали ще предлагат своите богати специфични програми непрекъснато. Те ще бъдат отворени за всички  заинтересовани от даровете на йога. Входът е свободен за всички желаещи да посетят различните събития през целия ден и лично да се потопят в познанието и практиките по йога.

Във фоайето пред залите посетителите ще могат да разгледат и да  се насладят на един пъстър панаир от щандове с книги по йога, вегетарианска и индийска храна и сувенири.

Едновременно с това през юни в София отделните школи по йога ще отбелязват Международния ден на йога и чрез различни самостоятелни прояви при открити врата.

Както в София, така и в цялата страна, школите по йога ще честват празника по свой специфичен начин със събития през месец юни. Така, за осма поредна година, на 21 юни и прилежащите към тази дата дни, България ще отбележи празника на древното учение по йога.  43 населени места, сред които са най-големите  ни градове – София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Плевен и др., редица по-малки градове и три села, ще оформят българския поток на световния празник.

Всички програми на МДЙ в страната могат да бъдат видяни на фейсбук и уебстраницата на Международния ден на йога – България: https://www.facebook.com/idayofyogabulgaria и  https://www.iyogadaybg.com/

Честванията на Международният ден на йога в България и тази година са под патронажа на посланика на Република Индия Н. Пр. г-н Санджай Рана. Събитията се осъществяват от специален Организационен комитет, в който взимат пряко участие и си сътрудничат редица правителствени и неправителствени организации -Българска федерация по йога, Българска йога асоциация, фондация “Изкуството да живееш” – България, Фондация „Девам“, Асоциация “Индия”, Индологическа фондация “Изток-Запад”, посолството на Република Индия, всички широко представени школи по йога и десетки йога-клубове в България.

Pin It on Pinterest

Share This