ЗАЛА ”БИАД”
Гр. София, ул. Г.С. Раковски №108, Етаж 2

Събитието ще се проведе

в София на 18-ти юни 2023г. от 10.00 ч. в ЗАЛА ”БИАД”

гр. София, ул. “Г.С. Раковски” №108, етаж 2.
Под патронажа напосланика на Република Индия в България Н. Пр. г-н Санджай Рана
India in Bulgaria (Embassy of India, Sofia) .
Вход свободен 

 

ПРОГРАМА на честването на Международния ден на Йога в София:

 

ПЪРВА ЧАСТ – ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ

 

9:30 – 10:00 ч. – Приветствени песнопения – изпълнява киртан група „Сита-Рам“

10:00 – 10:05 ч. – Въведение от водещата Мария Илиева

10:05 – 10:15 ч. – Приветствие на Н. Пр. посланика на Индия в България и Северна Македония

г-н Санджай Рана

10:15 – 10:20 ч. – Приветствие на председателя на Българската федерация по йога г-жа Вера Захариева

10:20 – 10:25 ч. – Приветствие на известната журналистка и телевизионна водеща Мариана Векилска

10:25 – 10:30 ч. – Приветствие на проф. Арджун Чакраборти от Калкута, Индия. Пандит Арджун Чакраборти е свързан с редица йога студия в България от 2016 г.

10:30 – 10:50ч. – Естетическа йога в изпълнение на Insight Yoga Studio от школата на Айенгар с ръководител Кристос Павлу

10:55 – 11.15 ч. – Естетическа йога в изпълнение на детска група по йога „Вяра“ с ръководител Вера Захариева

 

                                               

ВТОРА ЧАСТ – ОСНОВНА ПРОГРАМА

 

Сара Алсбей

11:20 – 11:55ч. – Йога протокол със Сара Алсбей от Изкуството да живееш

Сара Алсбей – инструктор към Международна организация „Изкуството да живееш“. По професия е правист, завършила е Нов български университет. През 2009 г., когато е първи курс, открива курсовете на „Изкуството да живееш“ за младежи. Това запалва искрата и оттогава започва да практикува йога и дихателни техники всеки ден. През 2010 г. става инструктор на курсовете за деца и тийнейджъри, а през 2015 г. и на курсовете за възрастни с дихателни техники и медитация. Сара е и сертифициран Шри Шри йога инструктор към Международната йога асоциация от 2022 г.

 

D-r Nisar Shaikh

12:00 – 12:40ч.  –  Лекция на Д-р Нисар Шейх от Индия на тема:

Автоимунните заболявания и ролята на алтернативните терапии

за разбиране на корена на тези заболявания

Д-р Нисар Шейх е забележителен доктор по аюрведа и йога консултант, практикуващ в Пуне. Той е собственик на консултантски и Панчакарма център в Пуне. Лекувал е повече от 5000 пациенти и е посветен на аюрведа и йога. Д-р Шейх работи в областта на автоимунните заболявания, психосоматичните заболявания, депресията, гинекологичните заболявания, стерилитета, диабета, сърдечните болести. Той води семинари за постигане на здраве и добро състояние по естествен начин в Индия и чужбина. През 2006 г. Нисар Шейх завършва с отличие Университета по здравни науки в гр. Насик, щат Махаращра. През 2007 г., желаейки да задълбочи познанията си, завършва йога в института Кайвалядхама. След дипломирането е поканен като лекар в аюрведичната клиника на Кайвалядхама и като преподавател в института. Д-р Нисар Шейх се интересува от връзката между аюрведа и йога, както и между тях и съвременната медицина. Той работи, за да се помогне на хората с йога и аюрведа най-вече по отношение на стреса, тревожността и депресията. Той е участвал в множество изследователски проекти на Кайвалядхама, посветени на тези теми. Д-р Шейх е един от онези редки хора, които не само имат много умения в областта на медицината, но и в областта на човешките отношения, които свързват светове с топлите си сърца.

 

Nikolai Sirakov

12:45 – 13:20ч.  Лекция на Николай Сираков тема:

Скритото умение, което развива медитацията

Николай Сираков е преподавател по йога, медитация и практики на успеха. Следва традицията Палюл на школата Нийнгма на тибетския будизъм. Сертифициран йога учител към Yoga Alliаnce / Himalay Yoga Peeth.

 

Kiril Kolarov

13:25 – 14:00ч.  Практика в пранаяма с Кирил Коларов

Кирил Коларов практикува йога от 1965 г. като ученик на Венцеслав Евтимов. Със синовете си е практикувал при Петър Алексиев, Ана Павлова и Веселин Лучански. През 1996 г., заедно със сина си Людмил завършва следдипломна квалификация по йога в НСА под ръководството на Веселин Лучански. Има бронзов медал от първото републиканско състезание по йога в Кюстендил като индивидуален участник от родното си село Шипочано. Има две посвещения в Крия йога от Шибендо Лахири Махасая. Член на УС на БФЙ от 2001 до 2016 г. и председател на УС от 2005 до 2008 г. Председател е на съдийската колегия до 2012 г. Занимавал е с йога за деца в детски градини и училища. Преподавал е и йога за бременни жени. Към момента преподава пет пъти седмично в йога клуб „Орфей“, зала „Кайлаш“. Има много медийни изяви по БНТ, Дарик радио, радио Благоевград и др. За принос в развитието на йога в България е награден от посланика на Индия и от УС на БФЙ.

 

Nina Georgieva

14:05 – 14:40ч. Лекция на Нина Георгиева на тема:

Принос на Свами Сатянанда за развитието на  йога през 20 век

Нина Георгиева е завършила индология през 1991 г. Има задълбочени интереси в областта на индийската история, култура, философия. Водила е курсове на философски и културни теми в програми на НБУ. Интересът й към йога започва през 90-те години, когато пътува из цяла Индия и посещава различни школи по йога. От 1997 г. се задълбочава в изучаването и практиките на Бихарската школа по йога. Завършва 3-годишното обучение за учители в Европейската академия по йога на Бихарската школа и преподава йога в центъра на БЙА в София. Изучава задълбочено история на йога, преподава тази тема в Европейската академия по йога, в курсовете за учители на БФЙ и БЙА. През последните години участва в тестова група по научен проект в областта на невропластичността, където се изследва възможността на концентрацията и медитацията за образуване на нови невро-пътища и събуждане на спящи центрове на мозъка. Поддържа идеята за изграждане на обща научна платформа по йога, в която да се утвърдят принципи за преподаване на йога в училищата, университетите, бизнес организации, армията, непривилегированите групи и здравните заведения.

 

Dr Nisar Shaikh

14:45 – 15:20ч. – Лекция на Д-р Нисар Шейх, Индия, на тема:

Емоциите като причина за болестите

Обща лекция, която ще обясни как емоциите играят жизненоважна роля при формирането на болестите и как човек са се справи с проблеми, причиняващи дистрес. В тази тема ще се разгледат както аюрведичните, така и йогийските подходи.

Д-р Нисар Шейх е забележителен доктор по аюрведа и йога консултант, практикуващ в Пуне. Той е собственик на консултантски и Панчакарма център в Пуне. Лекувал е повече от 5000 пациенти и е посветен на аюрведа и йога. Работи в областта на автоимунните заболявания, психосоматичните заболявания, депресията, гинекологичните заболявания, стерилитета, диабета, сърдечните болести. Той води семинари за постигане на здраве и добро състояние по естествен начин в Индия и чужбина.

 

Galina Stakeva

15:25 16:00ч.   Практика с Галина Стакева

Кундалини йога

Галина Стакева (Прем Шела) преподава Кундалини йога по учението на Еколь дю тантра и френската Федерация по тантра кундалини йога, основани от Ананд Шараби. Галина е в пътя на Тантра кундалини йога по учението на Еколь дю Тантра от 2004, като ученичка на Ананд Шараби, Ананд Мира и Баджан Каур. Галина преподава учението в чистотата на практиката, в присъствието и наблюдението и в свързаност със своите учители и ученици в практикуването и служенето като отправна точка в метода на Кундалини йога е идеята за преобразяването на личния микрокосмос като замисъл и отражение на макрокосмоса. Кундалини е космичната мощ, присъстваща във всяко живо същество и двигател на всяка еволюция на съзнанието. Пробуждането и канализирането на тази енергия към по-висшите центрове на човешкото съзнание е целта на всички практики на Кундалини йога. Тя се състои от крии, базирани на асани в пасивна и в активна форма, дихателни техники, работа по концентрация, със звуци и вибрациите на мантрите и др. Преподава в Йога Дистрикт Амара и Шазам.

 

16:05 – 16:40ч. – Лекция на Анна Павлова

Яма и Нияма – основи в практикуването на йога  

Анна Павлова (Свами Шрути Гяна Сарасвати) е представител на Сатянанда йога. Започва заниманията си по йога през 1962 г., преди повече от 60 години, като преминава презразлични пътеки в търсене на истината. 

Практикува повече от 10 години техниките на Айенгар и 12 години Йогананда. От 1987 г. е последовател на Сатянанда йога. Преди 30 години получава посвещение в Пурна саняса, а от 2009г. е Ачария в този духовен път за България.

Ръководи йога център Сита-Рам, където се провеждат редовни седмични занимания по духовната същност на този път. Пет пъти седмично провежда практически занимания по йога в различни зали в София. Ежегодно посещава Индия и е под прякото ръководство на своя Гуру – Свами Ниранджананда Сарасвати.

 

Kristos Pavlou

16:45 – 17:20ч. – Практика с Кристос Павлу

Принципите на йога по Айенгар, Insight Yoga Studio

Кристос Павлу е роден в Гърция. Насочва се към изучаване на физическите и менталните аспекти на функционирането на човека от ранна възраст. През 1986 г. се среща с Айенгар йога и бива очарован от нея. Оттогава посвещава живота си на изучаване и преподаване на Айенгар йога. Преди 10 години той се премества в София, където основава „Айенгар йога център“, за да продължи разпространението и в България. Методът на преподаване на Айенгар е: продължителното задържане в позите; прецизно построяване и симетрията на тялото в асаните; използване на помощни средства в тези случаи, в които човек не може със собствени сили да осигури предходните две условия. Шри Б.К.С. Айенгар, казва: „Асана означава поза, която представлява изкуството да разположим тялото си като едно цяло – физическо, ментално и духовно… Когато една асана се изпълнява правилно, различията между тяло и ум, ум и душа, трябва да изчезнат… Ако с правилната практика на асаните се съхранява здравето на клетките, то също се оздравява и физическата обвивка, а умът се приближава към душата.“

 

17:25 – 18:00ч. – Практика  Йога за благоденствие  с Боян Ситникоски

Обучен доброволец от фондация Иша, основана от Садгуру Васудева.

Тази практика представя две лесни за изпълнение йогийски практики и една дихателна техника за подобряване на цялостното благосъстояние. Тези мощни инструменти балансират физическите, психологическите и енергийните измерения на човека. Редовното практикуване, разтяга и активира гръбначния стълб, укрепва мускулите около гръбначния стълб, успокоява нервната системата, намалявайки стреса и тревожността.

 

18:00 – 18:25ч. – Медитация с  Янчо Янков, Сахаджа йога

Янчо Янков се занимава се със Сахаджа йога повече от 20 години. Участвал е в много национални и международни семинари, свързани с тази практика. Изключително цени някои от семинарите в Италия и Индия, проведени с личното присъствие на основателката на Сахаджа йога – Шри Матаджи Нирмала Деви.

 

18:30ч. – Закриване

 

Галерия снимки

 

<<Начална страница>>

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This