21 ЮНИ 2024

ДЕСЕТА ГОДИШНИНА НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ЙОГА

 

🕊

На 11 декември 2014 с подкрепата на над 170 държави, Общото събрание на ООН прие резолюция, по силата на която 21 юни – денят на лятното слънцестоене, бе обявен за Международен ден на йога. Предложението бе изразено за първи път официално от министър-председателя на Индия Шри Нарендра Моди. Тогавашният Генерален секретар на ООН Бан Ки Мун приветства това решение като подчерта, че „обявявайки 21 юни за Международен ден на йога, Общото събрание обърна внимание на всестранната полза от тази древна практика за здравето и благополучието в нашия модерен свят“. Впоследствие това древно знание бе добавено в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството, а предстои традиционните практики по йога да бъдат обявени за олимпийска дисциплина.

В България интересът към йога – както на институционално ниво, така и като личностно търсене – бележи вече вековно развитие. Днес у нас обучението в тази сфера е лесно достъпно чрез широка мрежа от йога студия във всички големи, в голяма част от по-малките градове и в няколко села. То е застъпено в някои детски градини, училища и ВУЗ-ове, като най-обстойно и квалифицирано йога се преподава в НСА „Васил Левски“ и в системните индийски школи, представени у нас. Не случайно още при първото честване на Международния ден на йога през 2015 г. България беше поставена сред водещите страни с развити знания и постижения в областта на йога.

         За десета поредна година, на 21 юни и прилежащите към тази дата дни, държавите по света ще отбележат празника на древната дисциплина йога. България е сред тях. От 15 до 23 юни 44 населени места, сред които най-големите градове – София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Плевен и т.н., ще празнуват обединено със свои отделни програми.

Централното събитие на МДЙ в България и тази година ще се състои в София. На 23 юни от 10:00 ч. сутринта до 18:30 ч. вечерта Националният дворец на културата ще отвори врати за знанието по йога. Зала 8, Зала 9 и Зала 9-А ще предлагат своите специфични програми непрекъснато. Те ще бъдат отворени за всички заинтересовани от даровете на йога. Входът е свободен. Всички желаещи ще могат свободно да посещават различните зали през целия ден.

За тази десета годишнина организаторите предлагат богата и разнообразна програма във всяка от залите. От сутринта до вечерта плеяда от най-добрите сертифицирани учители, представители на известни школи по класическа йога, ще демонстрират практики в Зала 9 на НДК, където желаещите ще могат да се упражняват, или просто да слушат и наблюдават.

🕊

 В зала 9-А практикуващите класическа асана от всички възрасти ще могат да участват в първенството, организирано от българския клон на Световната спортна федерация „Йогасана“. През целия ден в Зала 8 учени-практици ще изнасят лекции по различни теми, засягащи същността и ползите от йога, при което основният акцент ще бъде поставен върху погледа и отношението на съвременните лекари към различни практики по йога.

🧘‍♀️

Във фоайето пред залите ще има щандове, предлагащи изданията на различните йога школи, дребни сувенири и йога аксесоари, и др. Освен това участниците ще могат да опитат индийска вегетарианска, континентална вегетарианска и веганска храна.

🕊

Закриването ще се състои в зала 9 на НДК от 18:00 до 18:30 ч.

🧘‍♀️

Преди основната програма в НДК, на 20 юни от 18 до 19 ч. пред Народния театър „Иван Вазов“ и на площад „Александър Невски“, а на 21 юни от 18 до 19 ч. пред статуята на Махатма Ганди в Южния парк ще се състоят йога-сесии на открито със свободен достъп за участие.

🕊

Честванията на Международния ден на йога в България се осъществяват под патронажа на посланика на Република Индия Н. Пр. г-н Санджай Рана. Той споделя: „Впечатлен съм от огромния интерес и дълбокото разбиране за йога в България. Тук срещам хора, които не само практикуват, но проявяват и сериозна интелектуална и научна насоченост към изучаването на ползите от йога.“

🧘‍♀️

Международният ден на йога се организира от Българската федерация по йога, Индологическа фондация „Изток-Запад“ и Асоциация „Индия“, в сътрудничество с посолството на Република Индия, с прякото съдействие и участие на Българска йога асоциация, Фондация „Изкуството да живееш“ – България, Фондация „Иша“, както и с активното участие на всички широко представени школи по йога и десетки йога-клубове в България. 

🕊

 

 

Pin It on Pinterest

Share This