B Inter Expo Center – Интер Експо Център
бул. „Цариградско шосе“ No147, гр. София, 1784

Интер Експо Център се намира на на бул. „Цариградско шосе“ No147, София.

Възможности за паркиране лични автомобили:
Интер Експо Център – София има удоволствието да уведоми всички посетители, че могат да ползват срещу заплащане буферния паркинг при метростанция “Интер Експо Център – Цариградско шосе”. Капацитетът на паркинга е 1300 места. Входовете са от двете страни на бул. Цариградско шосе, по посока на движението, в съответните локални платна пред Интер Експо Център.

Метро:
Линия 1 – спирка “Интер Експо Център – Цариградско шосе”
За повече информация: Метрополитен София

Автобусни линии:
Автобусни линии, осигуряващи директен достъп до Интер Експо Център: 1, 3, 5, 6
За повече информация: Център за градска мобилност

Маршрутни таксита:
Маршрутно такси 37:
с. Лозен (площада) — бул. “Цариградско шосе” — бул. “Васил Левски” — пл. “Независимост” — бул. “Тодор Александров” — бул. “Христо Ботев” — бул. “Княгиня Мария Луиза” — н-з “Надежда” — ул. “Илиянско шосе” — кв. “Гниляне”

Събитието

в София на 24-ти юни от 10:00 часа в Inter Expo Center – Интер Експо Център на бул. „Цариградско шосе“ No147. Под патронажа на посланикът на Република Индия в България India in Bulgaria (Embassy of India, Sofia) Н. Пр. г-жа Пуджа Капур. Почтен гост ще бъде вице-президентът на Република България г-жа Илияна Йотова.

Програмата ще започне в 10:00 часа в залите ВИТОША, РОДОПИ, ПИРИН И ВИХРЕН с йога-практики, както и с лекции и дискусии върху различни аспекти от хилядолетните традиции по йога и аюрведа. До 18:00 часа участниците ще имат възможността свободно да се придвижват от една зала в друга, като всяка зала ще предлага своя отделна програма със свои йога-учители, лектори и съдържание. Богатото разнообразие ще бъде разпределено по зали както следва:

• В зала ВИТОША участниците ще могат да се запознаят и насладяат на практиките и стила на най-добрите квалифицирани учители по йога в София;
• В зала РОДОПИ – да слушат лекции по различни теми от науката йога, представени от лектори с многогодишна практика и образование;
• В зала ПИРИН – да практикуват йога за деца, за бременни и за хора в напреднала възраст, водени от профилирани йога-инструктори;
• В зала ВИХРЕН – да слушат лекции по аюрведа от опитни български и индийски аюрведически лекари.

В 11:00 часа официалните гости ще уважат и поздравят участниците в събитието, и ще споделят мнението и гледната си точка по повода.

През целия ден във фоайето пред зала ВИТОША ще има изложение на книги по йога, здравословна храна – индийска вегетарианска и веганска, аюрведически продукти, сувенири и др.

Още 32 други града от различни краища на България ще участват със свои програми в честването на Международния ден на йога 2018.

Събитието e съпътствано от изключителна културна програма, представена от водещите изпълнители на най-древния индийски класически музикален стил дхрупад Гундеча Брадърс, носители на голямата индийска награда Падмашри. Те ще имат представления в три града и ще проведат два обучителни семинара, както следва:
• концерт в София, 19.06.18 г., от 19:00 ч. в зала „България“, ул. „Аксаков“ No 1;
• семинар в София, 20.06.18 г., от 10:00 до 18:00 ч.;
• концерт в Пловдив, 21.06.18 г., от 19:30 ч., в зала „Борис Христов“, ул. „Гладстон“ No15;
• концерт във Варна, 23.06.18 г., от 19:30 ч. в зала 2 на Фестивалния и конгресен център, ул. „Сливница“ No 2;
• семинар във Варна, 24.06.18 г., от 10:00 до 18:00 ч., в зала 7 на Фестивалния и конгресен център, ул. „Сливница“ No2;

Организатори на събитието в София и цялата страна са Посолство на Република Индия в София India in Bulgaria (Embassy of India, Sofia)Индологическа фондация “Изток-Запад”, Българска федерация по йога, Българска йога асоциация, фондация “Изкуството да жевееш” – България, фондация “Девъм”, и десетки йога- клубове в България.

Входът е свободен за цялата програма. Достъпът до всички зали и фоайето ще е непрекъснат.

 

ПРОГРАМА за Международен Ден на йога в София

 

Зала за практики по йога за възрастни

Зала ВИТОША

10:00 – 18:30 ЙОГА ПРАКТИКИ

10:00 – 10:10   –  Музикална феерия на тампура – Марина Великова

Танпура е древен струнен инструмент, чието звучене, вибрации и хармония са най-близки до тези на човешкия глас и на енергийните центрове на човешкото тяло. С медитативно-вибрационния си резонанс той акомпанира и поддържа изпълнението през цялото време, като по този начин създава звуковата основа и звуковата рамката на музикалната интерпретация.

10.15- 10.30 – Суря Намаскар – Емил Маринчев

Този ритмичен комплекс от асани с контролирано дишане, рецитация на мантри и осъзнаване на чакрите е завършена цялостна духовна практик). Това представлява техника за отваряне на тялото и съзнанието към космичната енергия, излъчвана от Слънцето. Тези позиции генерират прана – фина енергия, която активизира и психическото тяло. В цялостната практика Суря, Слънцето, се възприема като символ на духовнoтo съзнание, духовната светлина. Всяко от дванайсетте положения има своя мантра, която възхвалява различен аспект на животворната слънчева енергия.

10.30- 10.45 – Йога нидра с Калина Прокопиева

Йога нидра е систематичен метод за предизвикване на пълна физическа, умствена и     емоционална релаксация. Често е наричана “психичен сън” или дълбока релаксация с вътрешно осъз­наване. В това гранично състояние между съня и будуването се осъществява спонтанна връзка с подсъзнателни­те и несъзнателните измерения.Състоянието на релаксация при йога нидра се пости­га чрез обръщане навътре и отдалечаване от външните преживявания.

 11.00 -11.45 – Официални приветствия към Международния ден на йога

 

12:00 – 12:35  –  Николай Сираков, Йога център, Габрово, Българска федерация по йога

Николай Сираков е сертифициран йога учител RYT 200 към Yoga Alliance от Himalay Yoga Peeth и сертифициран преподавател по Хасия йога (йога на смеха), завършил е курс по традиционното практикуване и преподаване на пранаяма садхана с д-р Шарма, Индия, курс по Звукова терапия (лечение с глас) с Уейн Пери, курс практическо прилагане на философията на “Шлифоващият диаманти”, тибетска йога – Лейди Нигума, тибетска медитация с Геше Майкъл Роуч. Преминал обучението „Преобразяваща среда” с мъдреца Махариши Свами Дев Мурти и посвещение в линията Карма Кагю на тибетския будизъм от Лама Оле Нидал.

Николай Сираков е актьор по образование, работил е в областта на маркетинг комуникациите, а също и в публичния сектор като кмет и областен управител. По настоящем е депутат в Народното събрание.

12:40 – 13:15         Кундалини йога – Галина Стакева

е акредитиран преподавател към Френската Тантра Кундалини йога федерация. Завършва обучението си през 2006 година и има повече от 10 години преподавателска дейност като редовно поддържа връзка със своите учители Жан Жак Ригу и Ваня Семкова .Води курсове в ” Yoga Place”

13:20 – 13:55   –  Александра Вукашинович, Йога Видя студио

Александра Вукашинович-Апостолова е от Белград – Сърбия. Започва да практикува активно йога по системата на Сатянанда йога преди 25 години. Тя преподава йога от 20 години, а 14 години от тях – в България. Много нейни ученици се обучават за инструктори по йога и днес разпространяват познанието на тази древна наука както тук, така и в други страни. Тя самата редовно пътува до Бихарската школа по йога в Индия и в нейни филиали в Европа, където преминава през различни обучения в класическите клонове на йога.

14:00 –  14: 35 – Сандип Кумар, Дивайн Диша Йога

Сандип Кумар е магистър по йога и бакалавър по музика. Ученик е на гуру Садгуру Джаги Васудев и на Свами Дев Мурти. През 2010 г. посещава България и по покана на Българската йога федерация провежда семинари и преподава в различни йога центрове. От 2012г. живее и работи у нас

14:40 – 15:15   Български йога център на  Венцислав Евтимов

инж. Станко Тодоров Станков, кинезитерапевт и учител по физическо и математика;ученик по интегрална йога на доц. инж. Венцеслав Димитров Евтимов – директор на Български Йога Център и Създателя на Йога в България;

„Член съм на Управетилния съвет на  БЪЛГАРСКИ ЙОГА ЦЕНТЪР и отговорям за учебната дейност.Практикувам йога от 29 г. пет месеца т.е. тридесета година шеговито казано – “се правя на йога”.Упражнавям и преподавам Интегрална (ЦЯЛОСТНА, ПЪЛНА) ЙОГА – “по Патанджали” – това е методиката на БЙЦ! По настоящем : преподавам на хонорар в НСА – Зид “Хата Йога” в Учителския Факутлет към катедра “Теория на физическото възпитание” и факултатив във факултет “Кинезитерапия”- катедра “Теория и методика на кинезитерапията”.

15: 20 – 15: 55   Санджай йоги

Санджай Йоги е регистриран преподавател към Yoga Alliance. Преподава асана, пранаяма, почистващи крии, аюрведа и ведическо пеене под формата на цялостни йога семинари. Изучава и предава практиката Сукшма вяяна в традицията на Свами Йогананда. Леките техники и упражнения за дишане са предназначени за пречистване системата на нади – енергийните канали в астралното тяло на човека, които носят жизнената сила, прана. Тези хилядолетни техники, които са били внимателно скрита тайна сред индийските йоги, имат потенциал за бързо и безопасно пробуждане на вътрешната енергия на човек.

16:00 –  16: 35  – Людмил Коларов – БФЙ

Професионален спортист и  майстор на спорта. Дипломиран преподавател по йога от НСА през 1996г. Занимава се активно с Йога по методите на Шивананда , Айенгар и Сатянанда. Негови учители са Кирил Коларов , Ани Павловa и Петър Алексиев.Преподава Йога в Национална Спортна Академия (НСА)-“Васил Левски“.Като преподавател по Йога има опит с по – силови практики за работа върху проблемните зони и засилване на мускулатурата. Използва и съчетава Източен масаж и Йога, за лечение на редица „нелечими“ болести според съвременната традиционна медицина. Има създадени собствени ситеми и комплекси, за укрепване, засилване и възстановяване на гръбначния стълб, засегнат от дискови хернии и протрузии. Също така има изграден метод за успешно лечение на артрози в тазобедрени и коленни стави.В основата на неговата практика и философия е заложен принципът – “ Робът се бори за свобода, а свободния за съвършенство“.

16:40  – 17: 15  Принципите на йога по Айенгар, Полина Маринич, Insight Yoga Studio

Полина Маринич е сертифициран преподавател по Айенгар йога, основател и преподавател на студио “Айенгар Йога 108” в София, автор на статии в списание “Йога за всички”. Практикува Айенгар йога от 2003 г., преподава от 2010 г. Обучава се в Иститута по Айенгар йога в Пуне, Индия (RIMYI) директно от семейство Айенгар и от други водещи преподаватели в този стил по  света.

17:20 – 17: 55 Мирослав Пенев, Art of living

Мирослав Пенев е Шри Шри йога инструктор с дългогодишен опит, сертифициран към Индийската комисия по качеството (QCI) към правителството на Индия. От 6 г. е инструктор във фондация „Изкуството да живееш” и сертифициран учител по пранаяма. Практикува йога и медитация от 10 години и притежава задълбочени знания по осемте клона на Йога на Патанджали. Преподава йога в центровете на фондация “Изкуството да живееш” и предава с лекота на учениците си любовта към древната мъдрост на йога.

18:00 – 18: 30 – Медитация с тибетски купи, Марина Великова

Активен музикант с дългогодишен сценичен и студиен опит, Със  задълбочен интерес към  западната и индийската класическа музика, джаза, фолкорните традициите на различни етноси както и съвременните стилове в музиката.С дългогодишна квалификация, придобита качеството на музикален редактор в БНР и други медии и  организации в областта на и културната дейност.Там успоредно с усвояването на традиционни инструменти, музикалните традиции, ритуали и символика на различните етноси, опитни духовни учители я въвеждат в познатата от дълбоката древност тайна сила на мантрата и на Нада йога – йогата на звука. Днес, паралелно с концертната си дейност, Марина записва албуми с музика за медитация и йога нидра.

ЙОГА ЗА ДЕЦА “БАЛА ЙОГА”

ЙОГА ЗА БРЕМЕННИ

ЙОГА ЗА ТРЕТА ВЪЗРАСТ

Зала ПИРИН

Йога Практики за деца ще се провеждат за деца само в присъствието на придружител.

Йога внушава отговорност и уважение към себе си и другите и предоставя инструменти за насърчаване на фокусирано, спокойно и центрирано поведение. За да постигне тази цел, “Бала йога” (Йога за деца) ще представя:

Хата Йога , Наадаи Йога (Йога на звука), Нритя и  Йога,Кала  и Йога (Йога и изкуство) Ранголи,Рисунки на Mандали и Янтри.Изработване на различни фигури чрез използване на рециклирани материали като стари книги или използвана пластмаса.Тoзи опит ще помогне да се балансира ума и тялото.

Yogabhyasa  (Йога практики)

10.00 -10:40  Мириана Иванова – Вярва, че йога е за всеки, който иска да развие себе си в посока на по-добро здраве.Обучена за преподаватели по йога към Yoga Alliance RYS200, Хатха йога 250 часа.  Йога инструктор „Йога Дивали“

11.00    Официални обръщения в основната зала

12.00   Кирил Коларов – От 1996 преподавам Йога в детски градини и училища. Преподавал съм в Националния Дворец на Децата, Националното Музикално училище – „Любомир Пипков“ , Националната музикална академия – „Панчо Владигеров“  в Университет по Архитектура Строителство и Геодезия (УАСГ) http://www.kiko-yoga.eu/

12:45  Надa  Йога :  Светла Иванова  – Йога инструктор

13:30    Натали Ранчева – Майка. Натали вярва в древния  принцип, че духовното знание се предава от учител на ученик.За нея това е начин да намери баланса и хармонията в нещата които прави. Йога инструктор , Царско село, Тенис клуб “Малееви”

14:15  –  Йога за бременни – Биляна Вачева : „С йога започнах да се занимавам преди повче от 10 години, без ни най-малко да    подозирам, колкo много тя ще промени живота ми.Многобройните семинари и пътувания до Индия,       организирани от Българска Йога Асоциация, ми помогнаха да осъзная, че вдъхновението и знанието, които        получавам, трябва да бъдат с повече хора.Системата, която следвам е Сатянанда – вид класическа йога,включваща асана, пранаяма и релаксация.“   Йога инструктор -студио „Йога Дивали“

15:00  Ели Колева – Инструктор по йога,занимавасе активно с йога, като опитът и обичта      й към децата я насочват в посока детска йога.

15:45     Нритя Йога:  Катя Тошева – танцьор на класиески индийски танци „Бхаратнатям,  Катхак и Одиси “ –  “Кая” танцова школа, Николета Станева-  Йога инструктор

16:30   Надa  Йога :  Ачария Сандип, Дениел Дани   –  Мокша Йога студио,  Виолета Дилова –               музикантСветла Иванова  – Йога инструктор

17:15-1800   Йога за трета възраст : Полина Арсова  – Сахаджа Йога

Зала за конференция по йога, 10:00 18:30

Зала РОДОПИ

Програма за йога конференция

10.00-10.45  Дамян Василев, ръководител на Йога клуб “Патанджали”

Истории, свързани със същността на йога през погледа на Дамян Василев

За лектора Дамян е едно от най-уважаваните имена в българската йога общност. Той поставя началото на своята практика преди повече от половин век. През втората половина на 70-те взима участие в първата секция по йога в Пловдив. През 1987 г. основава най-стария действащ йога клуб под тепетата – “Патанджали”. Две години по-късно сътрудничи активно при създаването на Българската федерация по йога. През 1997 г. Дамян завършва курс за учители по йога към катедра “Следдипломна квалификация” на НСА. Става първи абсолютен шампион на стартиралото през 1996 г. Национално първенство (въпреки това

намира спортния елемент за противоречив и предпочита да гледа на йога състезанията като на своеобразни приятелски срещи). За първи път у нас провежда систематични лекции по адвайта веданта, раджа йога, будизъм и дзен.

11.00-12.00 Официални приветствия към Международния ден на йога

в голямата зала за практики

12:00-12:30     Тодор Захариев, Българска йога асоциация

Дхарма – концепцията за дхарма и различните й значения,

как да открием своята дхарма.

Резюме: Концепцията за дхарма – един от най-важните елементи на духовната философия на Изтока. Често думата се превежда като „дълг, ред, закон“. Но истинският смисъл е много дълбок. Ще бъдат разяснени различните видове дхарма.

Връзката между дхарма и карма. Какво е общото между двете?

Всеки човек трябва да открие своята свадхарма, за да бъде животът му в хармония с Вселената. На лекцията ще бъдат дадени практически препоръки за това.

За лектора: Тодор Захариев е инженер по електроника, по образование.

Превел, редактирал и издал поредица от книги за йога и духовния живот. Управител на Издателска къща

„Сарасвати“. Практикува йога от 1979 г.

През последните 27 години участва многократно в лекции, семинари и обучения по йога, провеждани в различни страни, и в организирането на такива в България.

През 1990 г. е един от учредителите на Българската федерация по йога (БФЙ). Оттогава до  2018 г. е член на  нейния  Управителен  Съвет.  През  1993  г.  получава  посвещение  в  пълна  саняса  и  името  свами

Вивекамурти. През 1996 г. заедно със съмишленици учредява Българска йога асоциация (БЙА) и оттогава е неин председател.

Завършил курсове за учители по йога в Сатянандашрам в Гърция през 1991 г., към НСА (2005 г.) и в СЙАА (Австралия) през 2010 г. Завършил 6-месечен курс курс за санясини в Bihar School of Yoga (1992-3). От 1992 до 2002 епизодично води курсове по йога, а от 2003 досега постоянно прави това.

Координира и участва в провеждането на обученията за учители по йога, организирани съвместно от БФЙ и НСА, през 2005, 2007, 2010-2011 и 2011-2013 г. През ноември 2015 г. е избран за член на Yoga Vidya Council, международен съвет за опазването, задълбочаването и разпространението на науката йога.

12.35- 13.05 Нина Георгиева, Българска йога асоциация

Трансформация чрез гяна йога, пътя на осъзнаването.

Резюме: Повечето хора тръгват по пътя на йога, защото желаят да променят нещо в живота си: тялото, ума, емоциите, здравето, качеството на живот, състоянието на духа и т.н. Древната система на йога вярва, че всеки от нас преминава през големия процес на живота и претърпява трансформация. Стремежът на йога, на нейната философия и практика, е да ни води в този процес, да ни помага да прилагаме в живота си мъдрост, която да ни позволява да изживяваме всеки миг с истинност, пълнота, човечност и красота. Когато се установим в живота си с тази мъдрост, преживяваме състоянието стхит-прагя,

установени в мъдростта. Продължаваме да живеем същия този живот, но вече изградили в себе си

качествата и ценностите на йога. Тогава животът ни придобива истинското си пълнокръвно човешко измерение, постигаме смисъла в този свят, такъв какъвто е.

Един от най-важните клонове на йога – гяна йога, със своите принципи и практики, предлага ефикасен и подходящ за нашето съвремие подход към процеса на промяна.

Кои  от  инструментите  на  йога на осъзнаването,  себе-опознаването,  себе-наблюдението,  себе-

приемането и себе-мотивацията могат да помогнат днес в процеса да променяме себе си? Заповядайте на 30 мин. беседа, която включва теоретична и практическа част.

За лектора: Нина Георгиева е завършила индология през 1991 г., има задълбочени интереси в областта на индийската история, култура, философия. Водила е курсове на философски и културни теми в програми на НБУ. Интересът и към йога започва в  90-те години, тогава тръгва да пътува из цяла Индия и да посещава различни школи по йога. От 1997 г. се задълбочава в изучаването и практиките на Бихарската школа по йога. От тогава последователно практикува йога, като за последните 20 години посещава Индия десетки пъти и всяка година участва в много семинари, посветени на различни аспекти по йога в много страни в света. Има привилегията да посещава школи по йога в Индия, Европа и САЩ и щастието да слуша и превежда на едни от най-изтъкнатите лектори по йога.

Завършва 3-годишното обучение за учители в Европейската академия по йога на Бихарската школа и

преподава йога в центъра на БЙА в София. Изучава задълбочено история на йога, преподава тази тема в

Европейската академия по йога, в курсовете за учители на БФЙ и БЙА.

В последните години се интересува и участва в тестова група за изследвания на невроучените в областта на невропластичността или как с помощта на определени практики като концентрация и медитация могат да се образуват нови невро пътища и да се събудят спящи центрове на мозъка.

Член на управителния съвет на Българска йога асоциация, симпатизант и доброволец в  движения по йога, аюрведа и организации с идеална цел. Поддържа идеята за изграждане на обща научна платформа по йога, в която да се утвърдят принципи за преподаване на йога в училищата, университетите, бизнес организации, армията, непривилегированите групи и здравните заведения.

13:10-13:40 Атанас Атанасов

Йога и времето, в което живеем

Резюме: Много кратка характеристика на днешното време: качество на живот, религии (верски конфликти), банково иго, здраве, природна среда, храна, нови технологии, космически изследвания, наркомания, вегетарианство, духовно събуждане.

Икономическите отношения или природни и космически закони определят развитието на днешната човешка цивилизация: космическите цикли – лунни, годишни, юги, ери, други цикли.

В коя юга и ера живеем – спорове, приносът на Шри Юктешвар и Гангакхар Тилак. Защо се забравят и

нарушават традициите. Днешната и предишни цивилизации – къде са нашите корени. Предвиждания и предсказания за бъдещето ни развитие. Йогисткия начин на живот и садхана – възможност за развитие и в сегашното трудно време.

За лектора: Атанас (Наско) Атанасов е професионален журналист. Работил е в различни национални вестници и списания и е бил репортер, редактор, заместник-главен и главен редактор. От младежки години се интересува и занимава с религия и философия и има специален интерес към източната традиция и култура. В 1961 г, още на 18 години, започва да практикува йога, а от близо 20 години се занимава и с Ведическа астрология. Първият му духовен учител пастор Методи Марков е последовател на Учителя Дънов и на Свами Шивананда. Много получава и от приятелството си с пророчицата Славка Сиврюкова. Идването на Свами Дев Мурти в България през 1969 г. е отговор на духовните му търсения в различни направления и традиции. Две години е почти неотлъчно с него.

Като журналист е направил много за широкото разпространение на йога, алтернативната медицина и духовните практики чрез стотици интервюта, статии, репортажи. За дългогодишната си посветеност и дейност през 2016 г. бе награден от индийското правителство по време на Международния ден на йога.

13:45-14:15     Сатя Стив, Индия

знание.

Как да трансформираме стреса в позитивна енергия чрез въздействие върху чакрите

Резюме: Хората често възприемат стреса като нещо негативно, но той може

да окаже положително въздействие върху нашия живот. Стресът може да ни мотивира или да ни депресира. Стресът може да направи от нас милионери или просяци, тъжни или щастливи хора, здрави или болни, любящи или мразещи. Решението е изцяло наше, но за да вземем правилно решение ни е необходимо

 • Защо се появява стресът и как да работим с него благотворно?
 • Каква е ролята на чакрите за появата на стрес в живота ни и как чрез тях да трансформираме негативните въздействия в позитивни?
 • Как да използваме стреса за вътрешното ни израстване?
 • Как да изполваме стреса за успехи в живота?
 • Как да се справяме със стреса в семейството и на работното ни място?
 • Как да отстраним болестите, породени вследствие на стреса?
 • Как да овладеем стреса в модерният свят, в който живеем?

На тези и други любопитни въпроси ще даде отговор в лекцията си Сатя Стив.

За лектора: Роден и израснал в Индия, днес той живее във Варна. От ранно детство силно го привлича всичко свързано с духовността. Сатя Стив събужда своя вътрешен учител за да заздрави тази връзка с духовността. Запознава се с огромно количество литературни източници, изучавайки алтернативни методи за лечение и разнообразни терапии. Посетил е над 30 държави, изследвайки различните култури и предизвикателствата на модерното съвременно ежедневие. Сатя е учител по йога и медитация, както и духовен психолог. В работата си той интегрира и интуитивните си способности. Учил и живял в редица ашрами в Индия, изучавал различни лечебни философии, той развива себе си и в корпоративния свят, придобивайки широк професионален опит. Всичко това допринася за ролята му на наставник в живототрансформацията.

Сатя е променил живота на много хора като им помага да намерят баланс между материалния и духовния

свят. Сатя акцентира върху важността на това да събудим Учителя вътре в нас и неизбежните последствия от това събуждане.

14:20-14:50     Манож Кумар, Йога център Свами Дев Мурти

Истината за смъртта: как Атман напуска тялото от различните сетива

Резюме: Според кармата на целия ни живот, когато прана (Атман, душата) напусне тялото, как тя излиза през отворената уста, очи, ухо, нос, пъп, дихателни органи. Ние можем да разпознаем това по два начина, като първо усещаме някои моменти в пъпната чакра. Второ – не можем да видим правилното върха на нашия нос. Процесът е подобен на раждането на бебето за девет месеца, така и Духът напуска тялото

за девет месеца.

За лектора: Д-р Манож Кумар е завършил магистърска степен по „Човешко съзнание и йога наука“ и след това получава докторска степен по йога. Той прилага принципите на Раджа йога в ежедневието си и е вдъхновяващ преподавател с богат духовен опит. Той е бил личен преводач и асистент на Свами Йогананда по време на световните му обиколки. Изнася лекции по йога философия в различни университети в Индия и води йога философия, пранаяма и медитация в курсове за обучение на учители по йога в страни по целия свят. Съосновател е на Himalaya yoga Peeth Bulgaria. Преподава също Кундалини йога на напреднали йога практиканти. Заедно с Йога център Свами Дев Мурти изнася семинари в България, както и по цял свят.

14:55-15:25    Божидар  Филипович, Крия йога, САЩ

Йога според 20-те йога упанишади

Резюме: Преглед на 20-те йога упанишади, показващи връзката между йога и веданта. Разглежда разликите между класическата йога на Патанджали и по- старите системи на йога според 20-те йога упанишади. Философията на Веданта за освобождение и нуждата от предварителна подготовка на физическото и умственото тяло на практикуващия за да достигне до осъзнаване на истинската същност, на собствената си природа. Практики на йога, Крия йога и йога отразена в упанишадите.

За лектора: Божидар Филипович (Девадатта) под влияние на родителите си практикува бхакти от ранна възраст. През седемдесетте и осемдесетте години на

миналия век се занимава с Хатха йога. След като вижда в медитация своя гуру – Свами Сатиесварананда Гири, решава да отиде при него и през 1988 г. заминава за Австрия. След посвещение в Крия йога от ученик на Свами Харихарананда Гири заминава за Калифорния, където реално среща своя гуру. Над 20

години практикува Крия йога под негово ръководство. През това време завършва психология и религиозни науки и се дипломира като магистър по клинична социална дейност. С помощта и одобрението на ръководителя на Веданта център в Южна Калифорния Свами Сарадевананда става един от основателите на Веданта обществото в България.

15:30-16:00 Райна Христова, Българска федерация по йога

Йога като начин на живот

Резюме: Лекцията е изцяло с практическа насоченост. Целта на изложението е да покаже практическите аспекти на йога, приложими за съвременния човек. Да разберем как да пренесем йога от постелката в живота си, за да го направим по-пълноценен и по-щастлив.

За лектора: Райна Христова е адвокат по професия. Йога се превръща в част и философия на живота ѝ през 2004 г.  Вдъхновението и познанията си черпи изцяло от традицията на Сатянанда йога. Преминала е успешно много обучения по йога към Бихарската школа по йога в Индия, Европа и Австралия. Член е на Управителния съвет на „Българска Федерация по йога” и е председател на Сдружение: „RYE-

България, изследване на йога в образованието“.

16:05-16:35 Владимир Въжаров, Българска федерация по йога

Практически насоки за навлизане в по-дълбоки нива (процеси) на йога

Резюме:

 • Вътрешно утихване.
 • Отдаденост в йога-практиката.
 • Завишено внимание.
 • Пранаяма – ключ за навлизане в йога.
 • Движение на въздуха през двете ноздри.
 • Ом. Вътрешния звук.
 • Кевали кумбхака.
 • Случване на пратяхара.

За лектора:  Владимир Въжаров практикува йога от 1978 г.

16:40-17:25 Д-р Нисар Шейх, Пуна, Индия

Истинската йога терапия и нейната важност за лечебния процес.

Резюме: Йога терапията е система за лечение, която се базира на принципите на йога, описани в древните текстове. Лечението се прави въз основа на изследване и диагностика на пациента чрез тези принципи, и лечение, базирано на йога ценностите и древните ръкописи. Тази терапия работи на физиологическо, психологическо, интелектуално и духовно ниво.

За лектора: Д-р Нисар Шейх е забележителен доктор по аюрведа и специалист по йога терапия, практикуващ в Пуна. Лекувал е повече от 5000

пациенти и е посветен на аюрведа и йога. Д-р Шейх работи в областта на автоимунните заболявания, психосоматичните заболявания, депресията, гинекологичните заболявания, стерилитета, диабета, сърдечните болести. Той води семинари за постигане на здраве и добро състояние по естествен начин в Индия и чужбина.

Д-р Шейх завършва с отличие Махаращтра университета по здравни науки (МУЗН), Нашик през 2006 г. Преди това той завършва Йога Правиш (курс за напреднали) и Йога Правин (курс по висши медитации) в Йога Видя Дхам, Нашик през 2005 г. След като завършва МУЗН, Нисар продължава учението си и получава диплома по Управление на спешната медицина в Бърза помощ, Уестланд,  Англия, и Руби Хол Клиник, Пуна през 2006 г.

През 2007 г. завършва йога в института Кайвалядхама. Той е участвал в множество изследователски проекти на Кайвалядхама. Д-р Нисар Шейх се интересува от връзката между аюрведа и йога, както и между тях и съвременната медицина.

17:30-18:00 Ана Павлова, йога център Сита-Рам

“Истинската същност на човешкото тяло според йога – панча коша”.

Резюме: Йога писанията са категорични, че нашето физическо тяло е само външната, груба материална част на още четири финни вътрешни обвивки. Тези обвивки се наричат коши и всяка от тях има специфични качества и особености: аннамая, пранамая, маномая, вигянамая и анандамая коша. Всички те са взаимосвързани и работят като едно цяло благодарение на проникващите ги нади и чакри.

За лектора: Анна Павлова (Свами Шрути Гяна Сарасвати) е представител на Сатиянанда йога. Започва заниманията си по йога през 1962 г., преди повече от 55 години, като преминава през различни пътеки, търсейки своята истина. Техниките на Айнгар практикува повече от 10 години, а по пътеката на Йога работи повече от 15 години. От 1987 г. е последовател на Сатянанда йога. Преди 25 години получава посвещение в Пурна саняса, а от 10 години е Ачария на тази пътека за България.

Ръководи йога център Сита-Рам, където се провеждат редовни седмични занимания по духовната същност на тази пътека. А практически йога занимания провежда пет пъти седмично в различни салони в София.

Ежегодно посещава Индия и е под прякото ръковоство на своя Гуру – Свами Ниранджананда Сарасвати.

18.00 – 18.30 закриване на Международния ден на йога с медитация с

тибетски купи в голямата зала за практика

КОНФЕРЕНЦИЯ ПО АЮРВЕДА

Зала ВИХРЕН

10:00 -10:45 – Д-р Антоанета Заркова, председател на Българско сдружение „Аюрведа“ – Аюрведичното разбиране за каналите в човешкото тяло, тяхното блокиране и стратегии за пречистване.

11:00 – Официални обръщения в основната зала

12:00-13:00 – Д-р Нисар Шейх, специалист по йога и аюрведа от института по йога в Кайвалядхама, Индия – Аюрведа за болестите на новия век – автоимунни, психосоматични, вирусни заболявания. Силна здравословна основа и превенция. Част I.

13:15-14:15 – Д-р Николай Колев, специалист по ведическа астрология – Аюрведа от гледната точка на джйотиш.

14:30-15:30 – Д-р Нисар Шейх, специалист по йога и аюрведа от института по йога в Кайвалядхямя, Индия – Аюрведа за болестите на новия век – автоимунни, психосоматични, виресни заболявания. Силна здравословна основа и превенция. ЧастII.

15:45-16:45 – Анна Бакалова, зам. председател на Българска федерация по йога – Лечебни аспекти на пранаяма.

16:30-17:30 – Юрий Ковачев, специалист по аюрведично готвене – Сготвена или сурова храна? Предимства и недостатъци според аюрведа.

17:30-18:00 – Дискусия

Pin It on Pinterest

Share This