B сграда “Джон Атанасов” на София Тех Парк
бул. Цариградско шосе № 111
гр. София, 1784

София Тех Парк се намира на бул. “Цариградско шосе” № 111, като централният вход за автомобили се намира откъм Площада на авиацията (четвърти километър). На територията на парка има етажен паркинг за паркиране на автомобили. Паркирането е платено. Пешеходният достъп се осъществява от Площада на авиацията, както и посредством изградения пешеходен мост над бул. “Цариградско шосе”.

В близост до парка се намират спирки на множество линии на градския транспорт, сред които:

На спирка “София Тех Парк”: Автобусни линии 306 и 84 и тролейбуни линии 5 и 8.

На спирка “Площад на авиацията”: Автобуни линии 1, 3, 5, 6, 280, 294, 305 и 306 и тролейбусни линии 4, 5, 8 и 11.

На спирка “УМБАЛ Св. Анна”: Автобусни линии 1, 3, 5, 213, 305, 6, 76, 204, 604, 505, 304.

Събитието

в столицата ще се състои на 24 юни в сграда “Джон Атанасов” на София Тех Парк, където от рано сутринта до късно вечерта желаещите ще могат да се потопят в древното учение. В залата за практики посетителите ще могат да се упражняват, или просто да слушат и наблюдават изпълнението на различни стилове в йога асана – ащанга йога, Айенгар йога, интегрална йога и др., както и да практикуват леки медитативни упражнения като: медитативни практики в асани – ин йога, кундалини йога, релаксация със звук и тишина, и медитация със звука на тибетски купи.

Залата за конференция тази година отново ще събере значими и задълбочени изследователи на йога, които ще представят широк спектър от теми, свързани с древната дисциплина. Посетителите ще могат да се запознаят както с основните концепции в теорията на йога, дошла от вековете, така и със съвременното ѝ приложение. Лекторите ще представят такива дълбоки познания като древните тайни за свързването с живота, какво всъщност е кундалини или лая йога, теорията на кармата, концепцията за гуру, както и съвсем нови данни за историята на основния йога текст „Патанджали йога сутра“.

В залата за йога за деца (бала йога) ще бъдат представени обособени практики по хатха йога, нада йога, нритя йога, кала йога, а също и йога за специални деца с обучени учители. Занятията са забавни и предоставят инструменти за насърчаване на фокусирано спокойно поведение. Включени са и лекции по йога и аюрведа за деца и родители.

В залата за аюрведа гостите ще се запознаят с представите на древната наука за дълголетието за създаването на света и мястото на човека в него, за тясното съжителство на видовете в природата; за храната и нейното приготвяне; за богатството от лечебни субстанции и методите за тяхната обработка; за досега с фините енергии на човека чрез пулсовата диатностика; за лечебния потенцал на йога като част от пътя към хармонията.

Във фоайето пред залите ще има прожекции на теметични филми, щандове с изданията на различните йога школи в България, аюрведически продукти, дребни сувенири и др. Участниците ще могат да опитат индийска вегетарианска, континентална вегитариенска и веганска храна, както и да се запознаят с изкуството на къната.

Входът е свободен за цялата програма. Достъпът до всички зали и фоайето ще е непрекъснат.

 

ПРОГРАМА за Международен Ден на йога в София

09:00 – 10:00ч. Зала 1 – Официално откриване

 

Зала за практики по йога за възрастни

Зала 1

10:00 – 18:00 ЙОГА ПРАКТИКИ

1. 10:00 – 10:35 Ива Кирова, БФЙ
Ива е филолог с дългогодишен стаж в телевизионната журналистика. Заедно с това изучава и практикува различни духовни практики, сред които и йога. Това постепенно се превръща в нейно основно занимание. Преминала е обучения по хасия йога (йога на смеха) и йога за деца. Сертифициран преподавател е към Българската федерация по йога и Yoga Alliance.През последните години споделя опита си в Габрово, преподавайки хата йога, ин йога, както и хималайска йога по системата на Свами Дев Мурти.

2. 10:40 – 11: 15 йога център на Венцеслав Евтимов
Водещ: Димитър Димитров
Програма:
1. Всекидневна Йога-програма съгласно Българския Йога Център (БЙЦ) на В. Евтимов;
2. Петте упражнения на Брахмачари;
3. Антилумбагова серия упражнения
4. Някои асани за напреднали
БЙЦ е създаден от Венцеслав Евтимов. Венцеслав Евтимов се занимава с Йога от 1965 г. Като първо ръководство ползва книгата на Асен Миланов и Иванка Борисова “Упражнения на йогите”. През 1966 г. създава и ръководи първата организирана секция по Йога у нас – в Техникум по електротехника “С. М. Кирков”, София. Автор е на книгата „Йога”, представляваща пълно ръководство, която има две издания – 1981 и 1992 г. През 1978 г. официализира секцията по Йога към БСФС, на чиято основа по-късно възниква БФЙ. През 1984 г. посещава Индия и йога-ашрама, основан от Свами Шивананда в Ришикеш, Сев. Индия. След завръщането си в България през 1985-88 г. ръководи секция по йога в зала “Витоша” – София. По това време (май 1987 г.) там гостува Свами Вишну Девананда. През 1990 г., заниманията по йога в регистрирания от В. Евтимов “Йога-център” продължават в залата “Чавдар”, а от 1993 г. – в залите на Национална спортна академия. През периода 1989-2011 г. регистрираният от В. Евтимов “Йога-център” организира и провежда двадесет национални семинара по йога с участници от цялата страна, на които гостуват известни личности, привлечени от йога, включително посланици на Индия.

3. 11:20 – 11: 55 Николай и Надежда Николови, БФЙ
Николай практикува йога от 1987г, и сава първият шампион на България през 1996 г. в неговата възрастова група. Усъвършенствал е в Айенгар център Мадрид, Испания през 2000-2001 година. Надя практикува от 2000 г., тя е и втората в България практикувала йога за бременни по Гита Айенгар . Води практиките за начинаещи и среден курс по Айенгар йога в клуб “Свами Шивананда Сарасвати Адвайта Веданта “, гр,Габрово. Както и практиките от 2009 – 2012г. на общински йога клуб “Анахата”, гр .Дряново. Сега те са едно прекрасно йога семейство за което здравословният начин на живот не е мода, а ежедневие. Цялото семейство практикува ащанга виняса от Майсор.

4. 12:00 – 12:35 – Лидия Въргулева, Art of living
Лидия Въргулева е инструктор към фондация “Изкуството да живееш”. Запознава се с йога преди 20 години в Пловдив и тогава се вдъхновява един ден и тя самата да преподава йога. През 2006 научава дихателната техника Сударшан крия и от тогава се включва активно в доброволческите проекти на фондация “Изкуството да живееш”. Преподава курсовете: Програма за щастие, Детство без агресия и води йога занятия в Центрове за щастие в София.

5. 12:40 – 13:15 Пробуждане на духовното сърце – дишане, смиряване на ума. Звук и тишина, Здравко Йончев (Бариди), „Шри Чинмой” център – България
Когато е на 20 години търсенията на Здравко Йончев (Бариди) го отвеждат по пътя на Шри Чинмой, който съчетава физически упражнения, медитация и музика като средство към личностна реализация и разгръщане на човешкия потенциал. От 2007 г. Бариди води курсове по медитация и йога в България по методите на Шри Чинмой. Той също е член на етно-ню ейдж групата „Пламъци на вдъхновението“ и координатор на „Пробега за мир“ в България.

6. 13:20 – 13:55 Кундалини йога – Галина Стакева
е акредитиран преподавател към Френската Тантра Кундалини йога федерация. Завършва обучението си през 2006 година и има повече от 10 години преподавателска дейност, като редовно поддържа връзка със своите учители Жан Жак Ригу и Ваня Семкова. Води курсове в ” Yoga Place”.

7. 14: 00 – 14:35 Санджай йоги
Санджай Йоги е регистриран преподавател към Yoga Alliance. Преподава асана, пранаяма, почистващи крии, аюрведа и ведическо пеене под формата на цялостни йога семинари. Изучава и предава практиката Сукшма вяяна в традицията на Свами Йогананда. Леките техники и упражнения за дишане са предназначени за пречистване системата на нади – енергийните канали в астралното тяло на човека, които носят жизнената сила, прана. Тези хилядолетни техники, които са били внимателно скрита тайна сред индийските йоги, имат потенциал за бързо и безопасно пробуждане на вътрешната енергия на човек.

8. 14: 40 – 15 : 15 Борислав Николов, БФЙ
Борислав Николов практикува йога от 1993 г.Преподава йога от 2003 г.
Учил е в Индия, Ришикеш – „Пармад Никетан Ашрам“ – хатха йога курс. В Индия, Ню Делхи – йога курс към Индийската йога федерация.
Множество курсове, семинари и тичър – тренинги по различни стилове йога – виняса флоу йога (Шива Реа, Туй Мериган, Сайман Парк, Лаурен Ханна и др.), ащанга виняса йога, хатха йога и др.
Дипломиран йога инструктор от НСА -София.Преподава различни стилове йога – хатха йога, фат-бърнинг йога, виняса флоу йога, ащанга виняса йога, пауър йога.
Йога заниманията му са лична интерпретация на хатха йога, включваща различни упражнения и елементи от най-популярните съвременни йога стилове – ащанга виняса йога, виняса флоу йога, фат-бърнинг йога, пауър йога и пилатес. Уникална комбинация от динамични упражнения(виняса) и статични пози(асана), съчетани с дишане и техники за релаксация и медитация.Европейски шампион по йога спорт за 2007 г. и многократен републикански шампион за периода 2002 – 2012 г.

9. 15:20 – 15: 55 Принципите на йога по Айенгар, Анна Данаилова, Insight Yoga Studio
Анна Данилова се занимава се с йога по метода на Айенгар от 2007 г., преподава от 2009 г. Завършила е 4 годишен курс по Айенгар йога в Москва, както и 3 годишен курс по йога терапия. Ходила е 4 пъти по 1 месец в института по йога в Пуна – основан от Б.К.С. Айенгар,където той практикува и преподава до края на живота си.
Характерно за методът на преподаване на Айенгар е : продължителното задържане в позите; прецизно построяване и симетрията на тялото по време на пребиваването в асаните; използване на спомагателни материали в тези случаи, в които човек не може със собствени сили да осигури предходните две условия; напредване в усвояването на асаните на принципа „от простото към сложното“ и свеждане на вероятността за травми до минимум.Резултатите от тези особености се явяват в това, че Айенгар йога притежава неоспорими терапевтични ефекти и може както да поддържа здравето на хора, които нямат конкретни оплаквания, така и да помогне за подобряване състоянието при различни недъзи и болести.
Това се потвърждава и от думите на Шри Б.К.С. Айенгар, който казва: „Асана означава поза, която представлява изкуството да разположим тялото си като едно цяло – физическо, ментално и духовно…когато една асана се изпълнява правилно, различията между тяло и ум, ум и душа, трябва да изчезнат…Ако с правилната практика на асаните се съхранява здравето на клетките, то също се оздравява и физическата обвивка, а умът се приближава към душата.“

10. 16:00 – 16: 35 Александра Вукашинович, Йога-видя студио
Александра Вукашинович-Апостолова е от Белград, Сърбия. Започва да практикува активно йога по системата на Сатянанда йога преди 25 години. Тя преподава йога от 20 години, а 14 години от тях – в България. Много нейни ученици се обучават за инструктори по йога и днес разпространяват познанието на тази древна наука както тук, така и в други страни. Тя самата редовно пътува до Бихарската школа по йога в Индия и в нейни филиали в Европа, където преминава през различни обучения в класическите клонове на йога.

11. – 16:40 – 17: 15 Сандип Кумар, Дивайн Диша Йога
Сандип Кумар е магистър по йога и бакалавър по музика. Ученик е на гуру Садгуру Джаги Васудев и на Свами Дев Мурти. През 2010 г. посещава България и по покана на Българската йога федерация провежда семинари и преподава в различни йога центрове. От 2012г. живее и работи у нас

12. 17:20 – 17: 55 Медитация с тибетски купи, Красимир Логофетов, клуб Ришикеш, БФЙ
Красимир Логофетов – Кришна.
Председател на Сдружение Ришикеш, имащо за цел йога обучения, повишаване ролята на йога практиката за личностно развитие и популяризиране на природосъобразния начин на живот, член на БФЙ.
Занимава се с йога от 1981 година. Притежава удостоверение за признато право за преподаване на йога, издадено от БФЙ, завършил е курс Мастер клас за йога учители, издадено от Кайвалядхама йога институт, Лонавла, Индия с фокус върху йога концепции от традиционните текстове, Йога анатомия и Психология, Методология на преподаването и Йога практика; участвал в обучение по йога на тема Традиционно разбиране за пранаяма и методи за нейното преподаване; завършен курс на обучение за повишаване на квалификацията на тема Санкхя и трите гуни-концепция и практика и Практиката на крия йога според Патанджали за напреднали, с лектор д-р. Б.Р.Шарма; участвал в курс Йога терапия с лектор д-р Шейх, аюрведа лекар от клиника Салил, Пуна, Индия.
Понастоящем преподава йога, медитация и въздушна йога в Йога клуб Ришикеш, кв. Младост 2, гр. София.

ЙОГА ЗА ДЕЦА “БАЛА ЙОГА”

Зала 2

Йога практикитe за деца ще се провеждат само в присъствието на придружител.

Йога внушава отговорност и уважение към себе си и другите и предоставя инструменти за насърчаване на фокусирано, спокойно и центрирано поведение. За да постигне тази цел, “бала йога” (йога за деца) ще представя:
хатха йога , нада йога (Йога на звука), нритя и йога, кала и йога (йога и изкуство), ранголи, рисунки на мандали и янтри. Изработване на различни фигури чрез използване на рециклирани материали като стари книги или използвана пластмаса. Тoзи опит ще помогне да се балансира ума и тялото.

Йога за специални деца c обучени учители по йога.

Лекции по йога и аюрведа за деца и родители

Йога практики
10:00 Йога за специални деца – Мариела Христова – рехабилитатор, Ралица Рачева – рехабилитатор, Съни Костадинова – йога абхяси.
11:00 Йога за специални деца – Мариела Христова – рехабилитатор, Ралица Рачева – рехабилитатор, Съни Костадинова – йога абхяси.
10:00 Йога за деца – Мириана Иванова – Вярва, че йога е за всеки, който иска да развие себе си в посока на по-добро здраве. Обучена за преподаватели по йога към Yoga Alliance RYS200, хатха йога – 250 часа. Инструктор по йога, студио „Йога Дивали“.
11.00 Мила Иванова – куклена актриса, завършила и курс „Йога за деца” към БФЙ, „Йога с деца е един мой сбъднат сън, реализирана мечта, благодарение на която посрещам всеки ден с усмивка. ” Инструктор по йога, студио, „Йога и приятели”.
12:00 Натали Ранчева – Майка, от 6 години се занимава активно с йога. Натали вярва в древния принцип, че духовното знание се предава от учител на ученик. За нея това е начин да намери баланса и хармонията в нещата, които прави. Инструктор по йога, Царско село, Тенис клуб “Малееви”.
13:00 Анджи Ангелова – занимава се активно с йога от 2015г., като опитът и обичта й към децата я насочват в посока детска йога. Наслаждава се на работата с деца и би искала да е активна част от развитието на детска йога в България. Инструктор по йога, БФЙ.
14:00 Снежина Докова – завършила през 2017 г курс към НСА, нейните думи ” Обичам децата. Те са истински, искрени и енергични и все още не са започнали да се отдалечават от истинската си същност. Вярвам, че ще мога да им помогна да си останат такива. Децата са бъдещето, а за да е по-светло то е добре някой да ги насочва правилно през настоящето. Инструктор по йога, БФЙ.
15:00 Светлана Гигова – Инструктор по йога, индолог, учител .
16:00 Яна Кирилова – учител на деца от 6 год. Завършила курс по ащанга йога. Курс за деца към БФЙ, нейните думи ” Работата с деца за мен е безценен урок на живота. Докато тече заниманието по йога, малчуганите се превръщат в мои учители със своята спонтанност, откровенност и радост без повод. Инструктор по йога, БФЙ.
17:00 Марина Усева – занимава се активно с йога от 7 години , от 4 години – с йога с деца. Инструктор по йога, „Изкуство да живееш“.

Нритя Йога : Виктория Маринчева – танцьор на класически индийски танц „Бхаратнатям“ , Инструктор по йога
Надa Йога : Камал Кишор, Индия, Виолета Дилова – музиканти.
Кала йога: Илияна Митова, Невена Атанасова – художник, Галина Иванова – строителен инженер и дизайнер, чиято страст е работата с рециклирани материали, автор на работилници и идеи за правене на неща с ръце – торбички за билки, тефтерчета, картички и други. От 2005г развива собствен творчески и изследователски проект „Бели ризи от Бела Речка“. , Светлана Бояджиева-Колева, Стела Стоилова.

Лекции
10:30 „Стрес, йога и деца“ – Натали Ранчева, Инструктор по йога.
12:00 „Здравословна храна“ – Анджи Ангелова, Инструктор по йога, БФЙ.
15:00 „Мястото на аюрведа в детското здравеопазване“ – Д-р Йоанна Маринова, студентка в МУ.
16:00 „Храната и децата“ – д-р Авишек, д-р Мауна Каушик.

Зала за конференция по йога, 10:00 18:00

Зала 3

10:15-11:00 „Дървото на йога. Дървото на живота“ – Свами Тиртха Махарадж

Свами Тиртха (1959) е роден в Унгария. Изучава древната мъдрост на бхакти-йога в продължение на повече от три десетилетия. Той е посветен монах, учител, лектор и автор в школата на бенгалския вайшнавизъм. Свами Тиртха представя по достъпен начин непресъхващата духовна традиция и така свързва Изтока и Запада. Неговият универсален подход утвърждава, че вечните принципи на духовността са далеч отвъд светските предубеждения и религиозните различия. Той ни помага да разберем, че с времето формата може да се промени, но същината на учението е неизменна.

За лекцията: Йога е вътрешен път към съвършенството, който бива сравняван с дърво. Осемте крайника на йога представляват различните части на това дърво и само още една стъпка е нужна, за да видим паралела в символиката между човешкото тяло и тялото на дървото. Обръщайки се към мъдростта на Упанишадите, ние се опитваме да открием смисъла на вътрешното дърво на живота и да приложим това разбиране, за да постигнем трите съкровища на йога.

11:05-11:35 „Къде се зараждат събитията от нашето бъдеще и как да ги управляваме“
Николай Сираков, Йога център, Габрово

Николай Сираков – вдъхновяващ политик и преподавател по йога и практики на успеха. Преминал през горещия стол на кмет, а сега народен представител от област Габрово, той ще ви покаже силата на духовните практики в ежедневието, почерпени от древни учения чрез неговите учители.

За лекцията: В нашето ежедневие имаме много задачи, които трябва да свършим. Нуждаем се от стратегия, чрез която да ги изпълним по правилния начин и да постигнем успех. Но се нуждаем и от мъдрост, за да сме вдъхновени, докато работим, да изпитваме удовлетворение от свършеното, да сме здрави… дори щастливи.
Лекцията ще ви разкрие нов начин как да реализирате вашите задачи и проекти. В основата ѝ е древна мъдрост на повече от 2500 години, която работи. Винаги работи! Ще разгледа паралелната невидима реалност на нашето ежедневие, в която се чувстваме радостни и удовлетворени въпреки обстоятелствата. Какво представлява тя, къде се намира, кой я създава и как да пребиваваме в нея по-често и за по-дълго? Ще предложи различен поглед към ежедневните ситуации и метод да ги трансформираме в наша полза и за доброто на всички чувстващи същества.

11:40-12:10 „Управление на стреса и постигане на удовлетвореност чрез карма йога“
Райна Христова, БФЙ

Райна Христова е адвокат по професия. Йога се превръща в част и философия на живота ѝ през 2004 г. Вдъхновението и познанията си черпи изцяло от традицията на Сатянанда йога. Преминала е успешно много обучения в Бихарската школа по йога в Индия, Европа и Австралия. Член е на Управителния съвет на Българска федерация по йога и е председател на Сдружение: „RYE-България, изследване на йога в образованието“.

За лекцията: Изложението ще разгледа основните принципи на карма йога (медитация в действие) и тяхното практическо приложение за преодоляване на напрежението и неудовлетворенността в живота.
„Aко практикуваме йога като средство да се почувстваме добре, определено ще се почувстваме добре за определено време. Ако практикуваме йога, за да се отпуснем, определено ще се отпуснем. Ако практикуваме йога, за да се свържем със себе си вътрешно, това също ще стане възможно. Но каквото и постижение да имаме, то ще е моментно, преходно, и когато човек трябва да се сблъска с реалността в живота, напрежението, неудовлетвореността отново, тогава ефектът от йога ще отиде на заден план. Затова трябва да разберем, че истинското изживяване от йога се случва чрез карма йога. Дори да практикувате хатха, раджа, кундалини или крия йога, трябва да го комбинирате с карма йога, за да имате богато изживяване на процеса.“ – Свами Ниранджананда Сарасвати.

12:15-12:45 „Малките стъпки към голямата цел в ежедневието на йога
практикуващите“ – Даниела Събева, студио Дивали, БФЙ

Даниела Събева практикува йога повече от 14 години. Тя навлиза в живота и по време на един от най-вълнуващите и уникални периоди – този на сътворяването на нов живот.
През 2010 г. вдъхновена от това, мъдростта и знанието на йога да докоснат сърцата на поелите по пътя на личностната промяна, започва да ги споделя, преподавайки.
Сертифициран преподавател е по Хатха, Ащанга и Кундалини йога, Йога през бременността и Йога за деца.
Съосновател на Йога Дивали студия и Българско йога общество “Дивали”.
През 2014 г. в екип с Юлия Савова поставят началото на едномесечни интензивни обучения за преподаватели по хатха йога към Йога Дивали. Същите са сертифицирани към международната акредитираща система Yoga Alliance, чиито дипломи са признати в цял свят.

За лекцията: „Малките стъпки към голямата цел в ежедневието на йога практикуващите“ засяга темата за необходимостта от изграждане на самодисциплина, постоянство и любов към себе си в живота на йога практикуващите и начини за постигането им.

12:50-13:20 „История на Патанджали йога сутра“ – Божидар Филипович, Крия йога, САЩ

Божидар Филипович (Девадатта)
Под влияние на родителите си практикува бхакти от ранна възраст. През седемдесетте и осемдесетте години на миналия век се занимава с Хатха йога. След като вижда в медитация неговия гуру – Свами Сатясварананда Гири, решава да отиде при него и през 1988 г. заминава за Австрия. След посвещение в Крия йога от ученик на Свами Харихарананда Гири заминава за Калифорния, където реално среща неговия гуру. Над 20 години практикува Крия йога под негово ръководство. През това време завършва психология и религиозни науки и се дипломира като магистър по клинична социална дейност. С помощта и одобрението на ръководителя на Веданта център в южна Калифорния Свами Сарадевананда става един от основателите на Веданта обществото в България.

За лекцията: Ще представи кратка история на текста „Йога сутри на Патанджали” с цел осветяване на мястото, което заема в съвременните йога школи и как се е стигнало до това. Ще погледнем върху еволюцията на коментарите и преводите му – от древните до съвременните, тълкуването което му се придава в отделни периоди и от отделни коментатори и,или преводачи. Ще видим каква е връзката му с други йога текстове и школи. Ще видим как се отнасят към този текст различни социални групи, имащи отношение към йога. Надяваме се този общ поглед да послужи на всеки, интересуващ се от йога като помогне да се създаде информирано мнение за значението на “Йога сутрите на Патанджали” в оформянето и практиката на съвременните йога
школи.

13:25-13:55 „Древните тайни на свързването с извора на живота. Науката и изкуството
на посветените от вековете и посоките.“ – Ясен Николов, Българска асоциация за вътрешни науки

Ясен Николов, преподавател в системата на Вътрешните науки с над 10-годишен опит в повече от 20 страни и 100 000 обучавани.
Специализира сравнително религиознание и трансдисциплинарни науки, лектор с над 2500 публични събития и изяви. Свързва дълбокото езотерично и религиозно наследство на планетата с решенията на ежедневните проблеми за всеки един от нас.
Магистър по хуманни науки, икономист с многобройни специализации. Създател и разработчик на лидерски методики и системи с глобален опит, иноватор, футурист, водещ ежеседмични рубрики по националното радио. Българин с мисия, щастлив син, съпруг и баща на две дъщери. Доброжелател в развитие.

14:00-14:30 „Мотивацията за занимания с йога“ – проф. д-р Юлия Мутафова, НСА

Проф. Юлия Мутафова. Родена (1942) в Монтана, израснала в с. Лопушна.
Завършила Висшия институт за физическа култура – ВИФ (1964) като специалист по баскетбол, състезателка във ФД “Локомотив”; от първи курс (1960) започва йога-обучение при доц. Петър Богданов, леководолаз с постижение 42 м дълбочина (благодарение на йога-заниманията).
През 2009 г. обявена от Американския библиографски институт (АВС) за “ЖЕНА НА 2009 ГОДИНА”;
Отличена “ЗА ПРИНОС В ПСИХОЛОГИЯТА НА СПОРТА” с почетен плакет на името на Проф. Ема Герон (2011) от Европейската федерация по спортна психология (FEPSAC) на 13-ти Европейски конгрес – Мадейра, Португалия.
Издадени 10 монографии, автор на повече от 250 публикации, участие в повече от 300 научни форума – национални и международни. Хоби – музика, театър, поезия, публикувани три стихосбирки (“Резонанс”, “Аве, София”, “Дисонаси”).

За лекцията: Мотивацията за системни занимания с йога допринася за значително ограничаване на вътрешното напрежение, снижава преживяването на състоянието на тревожност, води до успокояване и подобряване на самочувствието на занимаващите се, наред с укрепване на здравето. Изследване с курсисти към СДК на НСА „Васил Левски” сочи богатата мотивация на участниците в йога-обучението, много по-различна от установената при елитни състезатели, представители на различни видове спорт. Комплексното повлияване върху личността на йога-практикуващите е свързано с постигане на висок здравословен ефект и оптимизиране на психичния тонус, благодарение освобождаването от егоистични желания, надменност и самовлюбеност, поддържащи егото и стимулиращи някои тамасични и раджасични изживявания и чувството за превъзходство.

14:35-15:05 „Пурна йога, 5-те тела и 5-те …“ – Емил Маринчев, БФЙ

Емил Маринчев е дългогодишен преподавател по физика в Техническия университет – София (1983-2015) с научни интереси в областта на астрономията, аеродинамиката, електромагнетизма, теорията на относителността и възможността за практическо пътуване във времето. С над 30 научни публикации. През 2005, година на физиката, печели първо място в световно състезание за най-добри познания по история на физиката. Сред студентите му има трима мини нобелисти. Част от студентите му днес са професори в най-добрите университети по света.
Изучава и практикува йога от 1970 г. Срещал се е и е работил с йога-майстори от различни школи и страни: Венцислав Евтимов, Илия Василев, Христо Гешанов, Веселин Лучански, Д-р Теню Чаушев, проф. Сурен Гоял, Индра Деви, Шри Селвараджан Йесудиан, Свами Вишну Девананда, Свами Чидананда, Шри Чин Мой, Тиртха Махарадж, Шри Садху Махарадж, Свами Дев Мурти, Дейвид Фроли. През 1992 г. живее и работи три месеца в Бабаджи ашрама в Бриенц, Швейцария. 1994 г. съорганизатор и зам. ръководител на йога-експедиция в Индия с посещение на много йога-ашрами и свещени места.
Практикува класическа йога и медитация, йога и възможността за практическо пътуване във времето.
Много е спортувал и се състезавал: джудо, айкидо, спортна гимнастика, акробатика, волейбол, футбол, делтапланеризъм, параглайдинг, планинско бягане, маратон, моржуване.

За лекцията: Практическо представяне относно Пурна йога: значение и съдържание, връзка с
петте тела, петте прани, работа с чакрите, петте принципа на йога, петте стъпки към самадхи.

15:10-15:40 „Кундалини йога (Лая йога) такава каквато е“ – Владимир Въжаров, БФЙ

Владимир Въжаров: Практикува йога от 1978 г.

За лекцията:
Кундалини и Ащанга йога; Сътворението; Кундалини; Бинду; Четири форми на звука; Нади; Кундалини и чакра системата; Чакри: Муладхара, Свадхищхана, Манипура, Хрит, Анахата, Вишуддха, Талу, Аджна, Манас, Инду, Нирвана, Гуру, Сахасрара; Процесът Бхуташудхи – Кундалини йога.

15:45-16:15 „Йога и гуру“ – Атанас Атанасов, Сдружение Свами Дев Мурти, БФЙ

Атанас (Наско) Атанасов е професионален журналист. Работил е в различни национални вестници и списания и е бил репортер, редактор, заместник-главен и главен редактор. От младежки години се интересува и занимава с религия и философия и има специален интерес към източната традиция и култура. В 1961 г, още на 18 години, започва да практикува йога, а от близо 20 години се занимава и с Ведическа астрология. Първият му духовен учител пастор Методи Марков е последовател на Учителя Дънов и на Свами Шивананда. Много получава и от приятелството си с пророчицата Славка Сиврюкова. Идването на Свами Дев Мурти в България през 1969 г. е отговор на духовните му търсения в различни направления и традиции. Две години е почти неотлъчно с него.
Като журналист е направил много за широкото разпространение на йога, алтернативната медицина и духовните практики чрез стотици интервюта, статии, репортажи. За дългогодишната си посветеност и дейност в йога през 2016 г. бе награден от индийското правителство по време на Международния ден на йога.

За лекцията: Какво e гуру – значение на думата и на понятието – преподавател, учител, гуру; Моите учители; Полезни ли са подсказванията и предупрежденията от Учителя?; Само един гуру ли трябва да имаме? – пример със Свами Дев Мурти и Жан-Жак Ригу (Ананд Шараби); Гуру-посвещение-шактипат-себепредаване;
Съревнование между гуру – притчата за двамата учители, случаят Махариши Махеш йоги и случаят Учитетят Дънов-Кришнамурти – понятието мирови учител или вселенски учител; Наследник на Гуру – примери с Рамакришна, Ошо, Свами Дев Мурти; Фалшивият учител – притчата на Ошо; Комплексът – моят учител е най-голям; Ролята на гуру и нужен ли е гуру?

16:20-16:50 „Теория на кармата и дхармата“ – Анна Бакалова,
Сдружение ”Свами Дев Мурти“, БФЙ

Анна Бакалова е инженер по електроника по образование. Тя практикува и преподава йога от 1999 г.
Изучавала е йога самостоятелно и в различни школи.
Превежда и редактира редица основни книги по йога, сред които: „Бхадават гита”, 2004 г.; „Тайната на Крия йога, скрита в сутрите на Патанджали“, том I и том II, 2005-2006 г.; „Мистика на просветлението“, 2007 г.; „Ащавакра гита“, 2008 г.; „Аз съм това“ на Шри Нисаргадата Махарадж, 2016 и др.
Съосновател и член на Управителния съвет на Сдружение „Свами Дев Мурти“, където преподава йога. Заместник председател на Българска федерация по йога. Член е на Международната асоциация по йога терапия.

За лекцията: В най-популярния си вид Законът на кармата гласи, че съществува универсална счетоводна система, според която всеки индивид живее според своя баланс, т.е. трябва да изпита последствията от всичките си действия (карми) – добрите действия носят добри резултати, а лошите действия водят до лоши.
Дхарма е универсалният принцип на правото и справедливостта, редът, хармонията, пълната истина, която произтича първо от Абсолюта. Тя е сат (истина). Дхарма е не само общ закон, но и свадхарма или лична дхарма.
Докладът разглежда подробно двата закона и действието им на лично и обществено ниво, както и въпроса дали са неизбежни или има средства за преодоляването им.

16:55-17:25 „Медитацията пробужда спящият потенциал на мозъка“ – Нина Георгиева,
Българска йога асоциация, БФЙ

Нина Георгиева е завършила индология през 1991 г, има задълбочени интереси в областта на индийската история, култура, философия. Водила е курсове на философски и културни теми в програми на НБУ. Интересът и към йога започва в 90-те години, тогава тръгва да пътува из цяла Индия и да посещава различни школи по йога. От 1997 година се задълбочава в изучаването и практиките на Бихарската школа по йога. От тогава последователно практикува йога, като регулярно посещава школи по йога в Индия, Европа и САЩ. Завършва тригодишно обучение за учители в Европейската академия по йога на Бихарската школа, преподава йога и История на йога в БЙА и БФЙ в София. Член на УС на Българска йога асоциация
В последните години се интересува и участва в тестова група за изследвания на невроучените в областта на невропластичността.
Поддържа идеята за изграждане на обща научна платформа по йога, в която да се утвърдят принципи за преподаване на йога в училищата, университетите, бизнес организации, армията, непривилегированите групи и здравните заведения.

За лекцията: Какво е въздействието на йогийските практики за концентрация и медитация върху човешкия мозък? Какво се случва в мозъка когато отдръпнем сетивата от реалността навън и се обърнем навътре?
В лекцията ще бъдат представени някои от най-новите идеи на невролози, които се занимават с изучаване мозъка на практикуващи медитация. Прави се съпоставка с древния трактат „Йога сутри на Патанджали“. Включена е и 10 минути медитация.

17:30-18:00 „Тайната на дишането и силата на медитацията“ – Фондация
„Изкуството да живееш“

Водещи: Красимир Бенямин – Един от първите български инструктори на фондация “Изкуството да живееш” и е част от нея от края на 2005 г. .Той е част от семеен бизнес за сурови шоколади и цели да създаде съвършен баланс между семеен и професионален живот, комбиниран с безкористна служба в полза на обществото.
Теодора Милкова – През 2008 г. преминава първия си курс и благодарение на ежедневната си практика успява да се справи с три автоимунни заболявания. Вижда мисията си в живота , в това да споделя своя опит и наученото, за да помага на хората да са по-осъзнати, отговорни към живота си и по-действени.

За лекцията: Как функционира нашият ум и кои негови тенденции ни карат да изпитваме стрес? Каква е връзката между дишането, емоциите и тялото? Всички искаме да сме уравновесени, да не се ядосваме и да сме фокусирани и целенасочени, но никой не ни казва как. Тайната на това да се справим с нашия ум и да се освобождаваме от стреса се крие в дишането.

КОНФЕРЕНЦИЯ ПО АЮРВЕДА

Зала 4

10:15-10:55 – „Аюрведичните принципи в храненето и вътрешната среда на организма.“ Влиянието на различните групи храни върху дошите и биологичната среда на тялото. Значението на микрофлората за човешкото здраве.
Лектор: д-р Антоанета Заркова, специалист по вътрешни болести, председател на Българско сдружение Аюрведа.
11:05-11:45 – „Билковите вина в аюрведа.“ Какво представляват билковите вина, асава и аришта. Литературни първоизточници. Производство. Приложение
Лектор: д-р Дебасиш Пахари, медицински консултант на компанията Байдянатх, Индия, управител на отдела за производство и изследвания.
11:55-12:35 – „Трите стълба на здравето.“ Храната, сънят и контролът на сексуалната енергия като основни фактори за здравето на човека.
Лектор: д-р Гарима Кхаджанчи, опитен лекар, завършила Аюрведична медицина в Делхийския университет с преподавателска практика и участие в международни форуми.
12:45-13:25 – „Обработката на храните в аюрведа.“ Влиянието на термичната обработка върху храната. Значението на подправките. Въздействие на суровата храна върху дошите.
Лектор: Юрий Ковачев, специалист в областта на аюрведичното хранене.
13:35-14:15 – „Аюрведа, древна и съвременна.“ Модерните технологии в производството на аюрведични рецепти. Добрата производствена практика.
Лектор: д-р Иван Николов, медицински представител на Himalaya и Charaka.
14:25-15:05 – „Лечение чрез йога.“ Йога принципи, на които се основава йога терапията, за кои пациенти и за кои заболявания е подходяща, методи за диагностициране и лечение.
Лектор: Анна Бакалова, заместник-председател на Българска федерация по йога, практикува и преподава йога от 1999 г., следва традицията на Крия йога и Свами Дев Мурти.
15:15-15:55 – Уеб платформа “Кредо”
16:05-16:45 – „Лечебните смоли в аюрведа.“ Какво представляват гуггулу, лечебните смоли в аюрведа. Литературни първоизточници. Производство. Приложение.
Лектор: д-р Дебасиш Пахари.
16:55-17:35 – „Въведение в Аюрведа. Основни принципи.“ Какво представлява конституцията на човека и как се определя. Пулсова диагностика и техника на извършване.
Лектор: д-р Авишек Мишра, медицински консултант на фондация „Изкуството да живееш“.
17:45 18:00 – Въпроси от публиката и дискусия.
18:00 – Закриване.

В рамките на честването на Международния ден на йога ще се проведат и следните мероприятия:
23.06.2017 – семинар на Българско сдружение Аюрведа с д-р Дебасиш Пахари на тема: „Бхасма – литературни първоизточници, производство, качествен контрол, приложение, нежелани реакции, личен опит в използването им“. Място на провеждане – йога център „Свами Дев Мурти“, гр. София (за повече информация и регистрация посетете страицата на сдружението);
25.06.2017 – семинар на компанията Байдианатх, посветен на научните изследвания в аюрведа. Място на провеждане Военно медицинска академия, гр. София (записванията се осъществяват с e-mail на: ayurlifegroup@abv.bg);
26-28.06.2017 – лекции на д-р Дебасиш Пахари в други градове (заявки по e-mail на: ayurlifegroup@abv.bg).

Pin It on Pinterest

Share This